Bjuda på lyxig & billig sommarbuffé
- Jenny Garpö
- 11 juli
- 4 min läsning
Det går faktiskt, trots dyra matpriser att ha en bjussig middagsbjudning med vänner, så som den här sommarbuffén utan att det behöver bli dyrt!

Sommar är här och det är hög tid att bjuda över vännerna för ett middagshäng i vårt nu, äntligen färdigrenoverade hus. Men matpriserna har blivit så höga att bjuda 6 vuxna och ett barn på middag kan kosta många hundratals kronor (säkert någon tusenlapp). För mig var det viktigt att middagsbjudningen kändes "lyxig" och inte snål, men samtidigt inte var dyr för oss. Därför funderade jag en stund och kom på följande meny:
Potatissallad med diljon senapsvinegrätt
Tomatsallad Kikärtsbiffar
Tomat & mozarella
Grillad aubergine
Grillad paprika
Grillad spetskål
Grillad halloumi Sallad med kidney böner Västerbottenpaj Fetaost knytten
Gräddfil
Efterrätt: Friterad fläder
Hemmagjord mango glass
Observera att menyn ovan är helt vegetarisk. Varken jag eller gästerna är vegetarianer, men både för miljö och hälsa så är det toppen med en helt vegetarisk meny! För att inte tala om billigare. Så det är ett starkt tips om du ska ha middagsgäster, bjud på hel vegetarisk mat! (Förutsatt att du inte betalar mer för det vegetariska).
Men vad gick hela kalaset på? Jag är själv nyfiken på vad vår middagsbjudning faktiskt kostade, så därför tänkte jag räkna ut det här tillsammans med er. Många av rätterna ovan innehöll massor av grönsaksfynd från Willys svinnlådor. Varje svinnlåda kostar 20kr, så låt oss säga att denna buffé innehöll 5 st svinnlådor. (Jag köper grönsakssvinnlådor lite hela tiden och med lite kärlek så håller många grönsaker länge, så vi har mycket grönsaker från olika lådor, kanske köpta för månader sen. Men för enkelhetens skull säger vi att buffén var från 5st lådor).
Grönsakssvinnlådor 5 st á 20kr = 100 kr
Färskpotatis fyndad på Ica Maxi för 5kr/kg. Vi använde 2kg = 10 kr
Vinägretten innehöll någon sked diljonsenap, vitvinsvinnäger, olivolja (köpt en flaska för 30kr när Coop reade ut förra året) salt och peppar. Låt oss säga att vinegrätten kostade 5kr
Kikärtor torkade, ett paket kostar 29,9kr. Vi använde 70% av ett paket så 29,9kr *0,7 = 20,93kr
Kryddor i kikärtorna var delvis svinn persilja. Men också andra kryddor. Säg 2,5kr för kryddor.
Mozarellan kostade 10kr/st. Använde 2 paket. = 20kr
Spetskålen var inte från Willys lådan utan hittades i coops svinndisk. 5kr per spetskål. Vi åt 2st så 10kr.
Vi grillade 2 paket halloumi. Köpte för 25kr/st. = 50 kr
Allt i salladen var från svinnlådorna förutom kidneybönorna. Torkade kidneybönor kostar 31,9kr. Vi använde 40% av ett paket. så 31,9kr * 0,4 = 12,76kr
Västerbotten pajen, här hade jag lyxen att jag fått en västerbotten ost gratis. Så det som kostade var hemmagjord pajdeg, gissar på 15kr ca. Sen var det 10kr för mjölk, 6kr för ägg, kryddor 2kr.
Fetaost knytterna var färdiga att grädda i ugn från Lidl. Hittar inte vad ett paket kostar men gissar på 35kr. Hade bara 6st kvar och gissar på att det var 30 i paketet. Vilket ger ett styckpris på 1,166kr. Så 6st * 1,166kr = 7kr
Gräddfilen köpte jag på coop för 15kr.
En av gästerna tog med sig hemmabakat foccacia bröd. Kostnaden för mig blev då 0kr.
Så varmrätten gick på totalt....
100kr + 10kr + 5kr + 20,93kr + 2,5kr + 20kr + 10kr + 50kr + 12,76kr + 15kr + 10kr + 6kr + 2kr + 7kr + 15 kr + 0 kr = 286,19kr

Om vi ska räkna med efterrätten också:
Fläder plockad i trädgården, så 0kr
Frityrsmet hemmablandad så säg 10kr
Mangoglassen, mango, banan och äpple från svinnlåda, kokosmjölk 12,5kr.
Jordgubbarna tog en annan gäst med så så kostnad för mig 0kr.
Florsocker gissar vi kostar 2kr.
Efterrätten gick på totalt... 10kr + 12,5kr + 0kr + 2kr = 24,5kr
Vår middagsbjudning för all mat, varmrätt och efterrätt vart 286,19kr + 24,5kr = 310,69kr
Det sista jag vill räkna ut nu är vad kostade då middagsbjudningen oss per person.
Som tidigare nämnt var vi 6 vuxna och 1 barn på 2,5år.
Låt oss därför för enkelhetens skull säga att vi var 6,5 personer.
310,69kr / 6,5 personer = 47,79kr per gäst.
Min slutsats Efter att ha räknat ut detta här och för första gången sett prislappen vart jag ändå lite förvånad att det landade på ca 50kr per gäst. Det är fortfarande en riktigt låg summa för en middagsbjudning. Men jag trodde ändå att det skulle bli "lite billigare" per person. Dock bör det tilläggas att det blev en hel del rester över så det vart nog lite billigare portionspris om man ska räkna in alla rester vi åt efter. Man ser att mat kostar en hel del idag, men att det går att göra smarta val och fynd för att hålla med matkostnaderna, även vid bjudning. Gästerna tyckte att det fanns mycket gott att äta ifrån och alla tog mer. Så jag utgår från att de blev mätta. Jag tror att en gäst var besviken på avsaknaden på kött...
Men resten av sällskapet uttryckte uppskattning kring en helt vegetarisk måltid. Kvällen blev med andra ord lyckad, folk blev mätta. Jag fick skämma bort mina vänner men samtidigt behövde jag inte lägga så många kronor på kalaset. Det som kostade mig var tid att laga all mat. Men jag som sällan har middagsbjudning och gillar matlagning tyckte att det var kul att få laga så mycket mat och ställa fram en buffé att bjuda på.




Kommentarer