top of page

Det går faktiskt, trots dyra matpriser att ha en bjussig middagsbjudning med vänner, så som den här sommarbuffén utan att det behöver bli dyrt!

Vegetarisk sommarbuffé för en billig peng
Helt vegetarisk sommarbuffé gjort på stora mängder svinngrönsake

Sommar är här och det är hög tid att bjuda över vännerna för ett middagshäng i vårt nu, äntligen färdigrenoverade hus. Men matpriserna har blivit så höga att bjuda 6 vuxna och ett barn på middag kan kosta många hundratals kronor (säkert någon tusenlapp). För mig var det viktigt att middagsbjudningen kändes "lyxig" och inte snål, men samtidigt inte var dyr för oss. Därför funderade jag en stund och kom på följande meny:

Potatissallad med diljon senapsvinegrätt

Tomatsallad Kikärtsbiffar

Tomat & mozarella

Grillad aubergine

Grillad paprika

Grillad spetskål

Grillad halloumi Sallad med kidney böner Västerbottenpaj Fetaost knytten

Gräddfil


Efterrätt: Friterad fläder

Hemmagjord mango glass

Observera att menyn ovan är helt vegetarisk. Varken jag eller gästerna är vegetarianer, men både för miljö och hälsa så är det toppen med en helt vegetarisk meny! För att inte tala om billigare. Så det är ett starkt tips om du ska ha middagsgäster, bjud på hel vegetarisk mat! (Förutsatt att du inte betalar mer för det vegetariska).


Men vad gick hela kalaset på? Jag är själv nyfiken på vad vår middagsbjudning faktiskt kostade, så därför tänkte jag räkna ut det här tillsammans med er. Många av rätterna ovan innehöll massor av grönsaksfynd från Willys svinnlådor. Varje svinnlåda kostar 20kr, så låt oss säga att denna buffé innehöll 5 st svinnlådor. (Jag köper grönsakssvinnlådor lite hela tiden och med lite kärlek så håller många grönsaker länge, så vi har mycket grönsaker från olika lådor, kanske köpta för månader sen. Men för enkelhetens skull säger vi att buffén var från 5st lådor).


  • Grönsakssvinnlådor 5 st á 20kr = 100 kr

  • Färskpotatis fyndad på Ica Maxi för 5kr/kg. Vi använde 2kg = 10 kr

  • Vinägretten innehöll någon sked diljonsenap, vitvinsvinnäger, olivolja (köpt en flaska för 30kr när Coop reade ut förra året) salt och peppar. Låt oss säga att vinegrätten kostade 5kr

  • Kikärtor torkade, ett paket kostar 29,9kr. Vi använde 70% av ett paket så 29,9kr *0,7 = 20,93kr

  • Kryddor i kikärtorna var delvis svinn persilja. Men också andra kryddor. Säg 2,5kr för kryddor.

  • Mozarellan kostade 10kr/st. Använde 2 paket. = 20kr

  • Spetskålen var inte från Willys lådan utan hittades i coops svinndisk. 5kr per spetskål. Vi åt 2st så 10kr.

  • Vi grillade 2 paket halloumi. Köpte för 25kr/st. = 50 kr

  • Allt i salladen var från svinnlådorna förutom kidneybönorna. Torkade kidneybönor kostar 31,9kr. Vi använde 40% av ett paket. så 31,9kr * 0,4 = 12,76kr

  • Västerbotten pajen, här hade jag lyxen att jag fått en västerbotten ost gratis. Så det som kostade var hemmagjord pajdeg, gissar på 15kr ca. Sen var det 10kr för mjölk, 6kr för ägg, kryddor 2kr.

  • Fetaost knytterna var färdiga att grädda i ugn från Lidl. Hittar inte vad ett paket kostar men gissar på 35kr. Hade bara 6st kvar och gissar på att det var 30 i paketet. Vilket ger ett styckpris på 1,166kr. Så 6st * 1,166kr = 7kr

  • Gräddfilen köpte jag på coop för 15kr.

  • En av gästerna tog med sig hemmabakat foccacia bröd. Kostnaden för mig blev då 0kr.


Så varmrätten gick på totalt.... 100kr + 10kr + 5kr + 20,93kr + 2,5kr + 20kr + 10kr + 50kr + 12,76kr + 15kr + 10kr + 6kr + 2kr + 7kr + 15 kr + 0 kr = 286,19kr

Hemma plockad fläder som efterrätt
Fritterad fläder med mango glass & jordgubbar

Om vi ska räkna med efterrätten också:

  • Fläder plockad i trädgården, så 0kr

  • Frityrsmet hemmablandad så säg 10kr

  • Mangoglassen, mango, banan och äpple från svinnlåda, kokosmjölk 12,5kr.

  • Jordgubbarna tog en annan gäst med så så kostnad för mig 0kr.

  • Florsocker gissar vi kostar 2kr.


Efterrätten gick på totalt... 10kr + 12,5kr + 0kr + 2kr = 24,5kr



Vår middagsbjudning för all mat, varmrätt och efterrätt vart 286,19kr + 24,5kr = 310,69kr


Det sista jag vill räkna ut nu är vad kostade då middagsbjudningen oss per person. Som tidigare nämnt var vi 6 vuxna och 1 barn på 2,5år. Låt oss därför för enkelhetens skull säga att vi var 6,5 personer. 310,69kr / 6,5 personer = 47,79kr per gäst.

Min slutsats Efter att ha räknat ut detta här och för första gången sett prislappen vart jag ändå lite förvånad att det landade på ca 50kr per gäst. Det är fortfarande en riktigt låg summa för en middagsbjudning. Men jag trodde ändå att det skulle bli "lite billigare" per person. Dock bör det tilläggas att det blev en hel del rester över så det vart nog lite billigare portionspris om man ska räkna in alla rester vi åt efter. Man ser att mat kostar en hel del idag, men att det går att göra smarta val och fynd för att hålla med matkostnaderna, även vid bjudning. Gästerna tyckte att det fanns mycket gott att äta ifrån och alla tog mer. Så jag utgår från att de blev mätta. Jag tror att en gäst var besviken på avsaknaden på kött...

Men resten av sällskapet uttryckte uppskattning kring en helt vegetarisk måltid. Kvällen blev med andra ord lyckad, folk blev mätta. Jag fick skämma bort mina vänner men samtidigt behövde jag inte lägga så många kronor på kalaset. Det som kostade mig var tid att laga all mat. Men jag som sällan har middagsbjudning och gillar matlagning tyckte att det var kul att få laga så mycket mat och ställa fram en buffé att bjuda på.

 
 
 
aubergine halloumi tikka mansala

INGREDIENSER 6 portioner


2 aubergin

2 paket halloumi

2 gula lökar 4 vitlöksklyftor

4 mellanstora morötter

2 msk tomatpuré

1 paket korssade tomater

2 tsk paprika pulver

1 tsk curry

2 tsk garam masala

2 tsk spiskummin

2 tsk koriander

2 dl grädde

1-2 dl vatten

4 salladslökar 6 portioner ris GÖR SÅHÄR:

Skär auberginen & halloumi i tärningar. Stek dem i olja. När de fått färg, ta åt sidan. Finhacka löken och tärna morötterna. Skölj riset och lägg i kastrull tillsammans med vatten. Koka riset och samtidigt stek lök, pressa i vitlök och häll i tomatpuré och kryddor. Häll i den stekta auberginen och halloumi. Slå på krossade tomater, grädde och vatten. Låt småkoka i ca 5-10 min under omrörning. Skär samtidigt salladslöken i 2-3 cm tjocka bitar. Lägg i salladslöken och låt den bli mjuk. Låt det färdigkokta riset vila lite innan servering.


 
 
 
soltorkade tomater pasta carbonara vegetariskt

INGREDIENSER 6 personer 1,5 burk soltorkade tomater 4 vitlöksklyftor

2 gula lökar

2 tsk rökt paprika pulver

2 dl grädde

1-2 dl vatten Salt & papper GARNERING Färsk hackad persilja Riven parmesan GÖR SÅHÄR Koka upp pastavatten och lägg i pastan när vattnet kokar.

Hacka lökarna och pressa vitlökarna. Häll på rökt paprika pulver. Stek i olja från burken med soltorkade tomater. När löken fått färg, häll i soltorkade tomater och stek i någon minut. Slå på grädden och vatten och låt det koka i några minuter. Höll i pastan och rör runt. Hacka persiljan och riv parmesanen. Servera pastan och toppa med persilja och parmesan.


 
 
 

KONTAKT

Vill du komma i kontakt med mig som driver ekonomiska lifehacks?
Lättaste sättet är att skicka ett direktmeddelande på Instagram!

  • Instagram

För sammarbetsförfrågningar

bottom of page